Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ, σχεδίασε την πλατεία Αριστοτέλους το 1917, αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά που αποτέφρωσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα σχέδια του Εμπράρ, η πλατεία -που θα ονομαζόταν Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου- θα είχε ένα μεγάλο άγαλμα του Αλέξανδρου στο κέντρο της και θα κατέληγε βόρεια στην Εγνατία, όπου θα χτιζόταν ένα επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο.
Προεπισκόπηση
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
SOSτε... την Χαλκιδική από την καταστροφή στις Σκουριές...
............................................... Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Προβληματισμοί μετά το συλλαλητήριο, η άγνοια σε συνδυασμό με την ανασφάλεια οδηγεί σε εθνικιστικό παροξυσμό, ακραία κινδυνολογία και τυφλή επιθετικότητα


Myrsini Zorba
ΑΘΗΝΑ

Πώς να την πούμε άραγε; Αλλά και ποιος μπορεί να μην προβληματιστεί μετά το χτεσινό συλλαλητήριο; Κατανοητό ότι η άγνοια σε συνδυασμό με την ανασφάλεια οδηγεί σε εθνικιστικό παροξυσμό, ακραία κινδυνολογία και τυφλή επιθετικότητα. Μοιραία θα ακολουθήσουν πολιτικές αμφισημίες, πόλωση και τακτικισμοί. Όλα εξαιρετικά επικίνδυνα και αντιπαραγωγικά στη σημερινή συγκυρία της χώρας και ανθυγιεινά για την κοινωνική και τη ζωή μας ως πολιτών.

Γι’ αυτό και επειδή το πρόβλημα είναι κεντρικό και συμπυκνωμένο, εκρηκτικό και διχαστικό για την κοινωνία μας, ας κάνουμε μια προσπάθεια να μιλήσουμε στους φίλους και τους γνωστούς μας που φοβούνται για το «όνομά» της. Με απλά επιχειρήματα για το Μ της ΠΓΔΜ, για τον ΟΗΕ, για τις εκατόν πενήντα άλλες χώρες που το έχουν από καιρό αναγνωρίσει, για την ιστορία, για τις συνέπειες και τους κινδύνους της απομόνωσης, για τη σημασία της λύσης.
Ας μην κουραστούμε να εξηγούμε, πεζά πειστικά λόγια χρειάζονται στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, μεγάλο ποσοστό των οποίων ήταν και δυνάμει παρόν στο συλλαλητήριο. Η πόλωση βοηθάει μόνο την άρνηση, τον εγκλωβισμό, τη μεγέθυνση των φοβικών συνδρόμων, γι’ αυτό ας μείνουμε σταθεροί καθημερινά, πρακτικά και χωρίς υποτίμηση στο διάλογο. 
Οι διαξιφισμοί για τον αριθμό των συμμετεχόντων, οι γραφικότητες και τα ευτράπελα, ο τρελός στρατηγός, οι καλόγριες και τα πολλά ράσα, οι ΧΑ, ας μη μας κλείσουν στον κύκλο του οικείου μας «προοδευτικού» ναρκισσισμού που χλευάζει και υποτιμά με ευκολία. Ας κρατήσουμε το φλεγόμενο κτίριο της κατάληψης και τους βουλευτές που συμμετείχαν, ως φόβο για τα χειρότερα, ώστε να πάρουμε σοβαρά και να εμποδίσουμε την τοξικότητα να επεκταθεί. Αλλά το διακύβευμα είναι ο διάλογος με τον ευρύτερο κόσμο που μας περιβάλλει, που πρέπει να μείνει ζωντανός και να τον κερδίσουμε νικώντας τον ανορθολογισμό που φέρνει ο πανικός, δικαιολογημένος ή αδικαιολόγητος, στους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου